Pabellón de remo
Rowing pavilion



Alange, Spain

First Prize, Competition


El Pabellón de Remo está ubicado frente al pantano de Alange. Se configura como un gran basamento de hormigón sobre el que apoya una cubierta ligera de cerchas metálicas. La estructura invitierte el orden habitual. El pabellón superior, en lugar de estar apoyado sobre un basamento inferior, se convierte en una gran estructura espacial que libera el espacio inferior de apoyos intermedios, donde se encuentra la sala principal del proyecto: un espacio diáfano y de uso flexible. El edificio comprime su altura y se incrusta en el terreno para evitar interrumpir la conexión visual del pueblo con el pantano. La normativa local obliga a  respetar la alineación del solar, dando lugar a una planta con una geometría irregular y compleja. Para resolver esta geometría definimos un espacio central a modo de plaza donde se desarrolla el programa principal. Su dimensión viene dada por el radio de giro necesario para operar con las canoas. La sección salva el desnivel existente en el solar y permite el desarrollo de dos accesos diferenciados. Un hueco de grandes dimensiones permite el paso de luz al interior y aloja la esbelta rampa, que colgada mediante cables conecta el plano inferior con la plataforma superior.


This Rowing pavilion faces onto the Alange reservoir. It has a large concrete base and above a lightweight roof, built from a metallic truss structure.The structure reverses the usual order. The upper pavilion, instead of resting on the concrete base, is a larger spacial structure that frees the space below of intermediate props. This open and flexible space is the main space of the project. The height of the building is compressed and encrusted in the ground so as not to interrupt the visual link between the town and the reservoir. The local regulations obliged the project to follow the allotment’s alignment, resulting in a plan with a complex, irregular geometry. In order to work with this geometry we defined a central space as a square where the main part of the brief is installed. Its dimensions are given by the turn radius needed to manoeuvre the canoes. This is a multipurpose zone for different types of activities such as coaching, training and public events. The secondary programme is installed in the space left over on the site, i.e., the gap between the central hall and the boundary of the building. The section works with the slope of the lot and permits the construction of two entrances. A large gap feeds light into the building and houses the narrow ramp suspended on cables that connect the lower level to the platform above.




First Prize. BSI SWISS ARCHITECTURAL AWARD, 2014
First Prize. XI BEAU BIENAL ESPAÑOLA DE ARQUITECTURA Y URBANISMO, 2011
First Prize. AR+D ARCHITECTURE REVIEW AWARDS , Emerging Architecture, RIBA, 2011
Awarded. ARCHITECTURAL RECORD’S DESIGN VANGUARD, New York, 2009
Finalist. V PREMIO ENOR, 2011